Er keramikk en kunstart og et håndverk som er i ferd med å forsvinne? Keramikkutdannelsen har endret seg radikalt siden jeg tok min utdannelse. I dag er kanskje det konseptuelle innholdet viktigere enn hvilke medium man velger. Utviklingen er naturlig, da kunsten ofte handler om å finne nye retninger, utforske nye medier og fortelle nye historier. Da jeg tok utdannelse ved Statens høgskole for kunsthåndverk og design 1982–86 var keramikk et fag hvor leiren som medium og materiale stod høyt. Skolen i Bergen var den gangen sterkt preget av Bernhard Leach sin tradisjon og gjestelærere som bl.a Randy Johnston og Takeshi Yasuda gav meg inspirasjon til å utforske leiren som materiale; et matriale jeg aldi blir ferdig å utforske. De ulike leirtypene har ulik egenskap og plastisitet. Ulike brenningsteknikker som ved, gass og elektrisk brenning gir ulike resultater på ulike leirtyper og glasurer. Det er utrykket som bestemmer hvilke leire og hvilke brenning jeg velger. Jeg kan ofte bruke mye tid og krefter på å få «kontroll» over leiren. Jeg jobber ofte ekspresivt med leiren, som krever energi og konsentrasjon. Jeg har ofte en ide og et utrykk jeg vil ha frem, men må eksperimentere mye for å få frem det resultat jeg ønsker.

I 1999 gikk jeg til bake til Bergen Kunsthøgskole og tok hovedfag med spor i leire som tema. Jeg hadde behov for nye impulser, utforske materialet enda mer. Det var der jeg utviklet teknikken hvor jeg «støper» arbeidene rundt ballonger. Jeg dypper ballongene i flytende porselensleire som blir som krem når den er våt. Leiren krymper når den tørker. Derfor må luften i ballongene slippes gradvis ut etter hvert som leiren tørker. Teknikken gav nye former som igjen gav nye ideer, til nye konseptuelle utrykk. 

Bare et utvalg av mine arbeider presenterers på nettsiden. Noen arbeider er eldre arbeider som jeg ikke produserer lenger, men de viser en del av min historie som jeg også er stolt av i dag. Noen arbeider er i full produksjon. Jeg har ikke noe nettsalg da hvert arbeide er unika, men ta gjerne kontakt på min epost eller mobil. Kom gjerne til mitt verkstedsutsalg i Indre Arna, et par mil utenfor Bergen. Er jeg ikke på verkstedet, er jeg for det meste bare noe tastetrykk unna.

 

 

 

 

Norvald Hemre
Stølsvegen 9A
5260 Indre Arna
+47 416 50 059
norvaldhemre.no
keramikk@norvaldhemre.no